VÉGRE!!! 3 és fél milliárd a cangaútra

Bringató

Higgye el, kedves Olvasó, hogy jobb dolgom is van annál, minthogy kormányhatározatokat olvassak, de annyira cseszte már a csőröm a Tisza-tó körüli cangás torzó, hogy nekiveselkedtem és előbányásztam az erre vonatkozó határozatot. A híradásokból időnként nem derül ki, hogy csak duma van, vagy tényleg történik is valami. 

Tiszafüredi Kerékpáros Centrum - László János, Civertan Grafikai Stúdió

Nos, a jelek szerint ez az ügy a megoldás felé vezet, legalábbis a „Kormány 1635/2016. (XI. 17.) Korm. határozata a kiemelt kerékpáros útvonalak fejlesztésének finanszírozásáról” szövege szerint. Ebben ugyanis az olvasható, hogy a „a Kormány a  kerékpározás növekvő népszerűségére és fenntarthatósági, klímavédelmi, turisztikai, nemzetgazdasági, továbbá egészségügyi szempontokra tekintettel támogatja a kiemelt kerékpáros útvonalhálózat fejlesztését, ennek érdekében (…) felhívja a  nemzetgazdasági minisztert és a  nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon a  Tiszafüred–Poroszló közötti kerékpárút és a  szükséges műtárgyak megvalósításához 2017. évben szükséges 1,75 milliárd forint és 2018. évben szükséges 1,75 milliárd forint forrás biztosításáról, megvizsgálva a szakpolitikai felelőssel az illetékességébe tartozó operatív programok lehetséges többlet-kötelezettségvállalási lehetőségeit”.

Felelőst is delegáltak a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti fejlesztési miniszter személyében. Oké, félretettek 3 és fél milliárdot, de mire? Egy határozatban nem szerepel a nyomvonal terv, így azt máshonnan kellett beszerezni.

Tiszafüredi Kerékpáros Centrum - László János, Civertan Grafikai Stúdió

Szerencsére a Tisza-taviaknak legalább annyira fontos ez a projekt – naná, turisztikai attrakció, bevétel, programsorozat –, így aztán mindenféle unszolás nélkül blogunk rendelkezésére bocsátották. Amint az a tervekből számunkra kiderült a beruházás magában foglalja a Tisza-híd konzolos kiegészítését, és két kisebb híd megépítését.
Ezzel a fejlesztéssel 65 kilométeres szakaszon a Tisza-tavat teljesen körbe lehet kerékpározni, biztonságos módon, a forgalomtól teljesen elzárt körülmények között.

Szerencsére Tiszafüred vezetése sem a combját vakargatta az elmúlt időszakban, így már kész tervek vannak a kerékpárút megépítésére. Azaz: a közbeszerzést követően rögtön indulhat a beruházás.

Végre! 

Tiszafüredi Kerékpáros Centrum - László János, Civertan Grafikai Stúdió

És ez még nem minden. Tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is. Mindezek mellett a januári közlönyben megjelentek szerint Hortobágy és Debrecen között is kerékpárút épül, így a hajdúsági város összeköttetést nyer Egerrel. Ideje már, hiszen már 2012-ben is foglalkoztak a témával (a Tiszafüred-Poroszló közti szakasszal), nem véletlenül vagy feleslegesen épült meg a Centrum és nincs is rossz helyen...  

Itt máris láthatják, hogy mi fog megépülni 2018-ig:

I. Poroszló és Tisza-folyó közti szakasz II. Tisza-híd III. Tisza-folyó és Tiszafüred közti szakasz

Pirossal a hiányzó kerékpárút szakasz

S bár igen sok helyen csesztették ezt a projektet, de talán a fentiekből is látszik: azért nem is olyan – már elnézést – „hülyék” ezek, mint amilyennek a sajtó egy része beállította és a kerékpáros centrum is csak egy eleme ennek a komoly volumenű fejlesztésnek.

Amely az első ütem volt és most jön a java. 2018 dec. 31-ig befejeződik az építés.
Légifotó:
László János, Civertan Grafikai Stúdió

https://bringato.blogstar.hu/./pages/bringato/contents/blog/36158/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?