Stirlitz újra nyomon van!

2017.05.09.
Bringató

Ez az áldott jó, Stirlitz! Nemrég kicsempészte – ahogy  beszámoltunk róla - a Poroszló-Tiszafüred közti bringaút építéséről készült terveket, és aztán mi lelkesen – persze a stirlitzi útmutatók alapján - bemutattuk az első szakaszt is. De mi nem vagyunk olyan gyorsak, mint a tavaszi pillanat, így csak a Tiszáig jutottunk. De! Bringa Stirlitz nem hagyott minket a... mocsárban, és további terveket csempészet be a szerkesztőségbe. Most már azt is láthatjuk, hogy miként jutunk majd át a Tiszán. Mármint cangával. Azaz itt a 21.század észtveszejtő kérdése: hogy fér el a hídon még a kerékpárút is?

Nos. A Tisza-tavon átkelve a bringaút a Kis-Tisza mellett vezet majd minket Tiszafüred felé, a Tisza előtt pedig – egyáltalán nem elhanyagolható módon - a Fehér Amúr Halászcsárda előtt halad tovább a hídig. Stirlitz és a fehér amúri bringáslányok...

A halászcsárdához vezető utat elsőbbséggel keresztezi majd - téglavörös felfestéssel a kerékpárosok védelmének érdekében(!) - és a 33-as főúttal párhuzamosan halad tovább. A tervezők ügyeltek a bringások biztonságára szem előtt tartva a főút nagy forgalmát. A kerékpár- és autóút elválasztására kiemelt elválasztó szigetet terveztek téglavörös térkő burkolattal, melynek a közút felől kiemelt-, a kerékpárút felől pedig kerti szegélye lesz. A szintkülönbségek miatt kétoldali támfalak között közelíthetjük majd meg bringával a Tisza-hidat.

És itt jön a meglepetés! Nem a régi, közúti Tisza-hídra kell majd feltekernünk egy keskeny és veszélyes bringaútra, hanem az új, önálló, kétirányú bringahídon suhanhatunk tovább a folyó felett majdnem 8 méterrel. Íme:

Az új híd a régi hídra épül rá. A medernyílásokban a meglévő híd kőborítású betonpilléreire támaszkodik vasbeton konzolokkal, szélső támaszai pedig új vasbeton hídfők lesznek. A képen is látható ívek, melyeknek a híd tartásában van szerepük 8 méter magasan emelkednek majd a bringaút pályaszintje fölé. Formájukban harmonizálnak – a korábban már bemutatott – Eger- és Szomorka- patakok feletti hidakkal (remélem választottál már színt(!) (link)), szerkezetében pedig illeszkedik a közúti hídhoz.  A közúti híd teherbírását is vizsgálták természetesen, és a ráépítés során a szükséges javításokat is elvégzik. Ez azoknak is jó hír, akik autóval járnak arra nap mint nap. Persze ők annak is örülhetnek, hogy jó időben nem kell állandóan kerülgetniük a tókerülő bringásokat.

A híd után folytatódik a kerékpárút Tiszafüredig, de erről majd legközelebb. Addig is nézegessetek még képeket és képzeljétek el, hogy egy meleg nyári napon, szabadságotokat töltve, a hídon tekerve siettek Füred felé, hogy a jóleső tókör után csobbanjatok a Tisza-tóban!

Tervező irodák: Tandem Mérnökiroda Kft. és Specialterv Épitomérnöki Kft.

Szavazás! Színezd a kerékpáros hidat!

2017.05.01.
Bringató

Nélküled nem lehet. A bringás társadalom demokratikus és összetartó, és ezt mi, itt a Tisza-tónál is tiszteletben tartjuk. Így aztán szavazatoddal befolyásolhatod a döntést:

Milyen színű legyen az Eger – patak feletti híd?

Szavazok

 

 

Képek forrása: Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Pattanj nyeregbe! 10 tipp a Tisza-tó körbekerüléséhez

2017.04.29.
Bringató

Ha már elhatároztad magad, hogy végre ellátogass a Tisza-tóhoz és körbetekerd, akkor jól jöhet néhány tipp, hogy jól sikerüljön a kirándulás. Lóra, vagyis bringára hát!

 1. Bérelj bringát a Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban! Meg persze egy sisakkamerát is, ha van kedved megörökíteni a kalandod!

 2. A kerékpárút hossza 65 km. Sok? Nem! Ne félj nekivágni! Kényelmes, sík terepen 3-3,5 óra alatt teljesíthető a táv,, Vagy több napra, rövidebb szakaszokra bontható.

 3. A gáton kialakított úton tekerj végig, hogy ne hagyj ki semmit a gyönyörű természetből!

 4. Most még 7 km-t a 33-as főúton kell megtenned bringával, de már nem sokáig. Épül a bringaút! Addig is figyelj az autósforgalomra, ne veszélyeztesd magad!

 5. Poroszlón ne poroszkálj céltalanul, hanem állj meg a Tisza-tavi Ökocentrumnál, és pihenésképpen fedezd fel a Tisza-tó természeti sokszínűségét!

  tiszataviokocentrum.hu

 6. A gyerekekkel Sarudon ne hagyjátok ki a Tisza-tavi MiniZOO állatait!

  tiszataviminizoo.hu

 7. A kiskörei hallépcső nem csak érdekes, hanem szép is!

 8. Mire Tiszaörvényhez érsz, már biztos éhes leszel. Ha valami igazán szuperre vágysz, akkor egyél halat a HelloHalban!

  hellohal.hu

 9. Tiszafüredre érve csobbanj a szabadstrandon!

 10. A túra végén pedig pihenj a Kerékpáros Centrum kávézójának teraszán miközben gyönyörködsz a tájban, vegyél egy frissítő zuhanyt és tedd rendbe a bringádat a kerékpármosóban!

„Ilyen nincs, és mégis van”

2017.04.27.
Bringató

Mindig is nagy bringás voltam. Jártam vele iskolába, edzésre, és később dolgozni is. Mentem vele Szegeden, Budapesten, Balatonon, a Velencei tónál, külföldön. Mára már a gyerekülés is felkerült a bicajomra. Együtt hódolunk a száguldás szenvedélyének - persze csak óvatosan.

Az élvezeti bicajozás nagy kedvenceim közé tartozik. Mert persze jó könnyebben, gyorsabban, sportolva eljutni városon belül is bárhová, de mégis az az igazi, amikor lendületesen lehet nagy távolságot bejárni akadályok nélkül. Lehetőleg úgy, hogy a környezet is inspiráljon.

A Tiszta-tó régi vágyam volt, de eddig még sosem lehettem ott. Most megadatott. Nem vártam semmi extrát, azt gondoltam hasonló lesz majd, mint a Velencei tó és környéke.

Kellemes tavaszi napon vettük rá magunkat, hogy megnézzük. Meglepően könnyen és gyorsan jutottunk el Budapestről a tóig, minden kitáblázva, ha akartunk, se tudtunk volna eltévedni.

És akkor a tiszafüredi tapasztalat!

A tó környéke fantasztikus! Nem is gondoltam, hogy ilyen rendezett, szervezett az egész. A közepén kis sziget Kalandparkkal. Tuti, hogy egyszer azt is kipróbáljuk!

Viszont alighogy odaértünk, megláttunk egy bringakölcsönzőt, aminek nagyon megörültünk. Muszáj volt megnézni, hiszen bicajjal sokkal nagyobb területeket tudunk bejárni. Nem készültünk erre, de megnéztük, hátha…

A Bringacentrumban (Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, hogy egészen precízek legyünk) minden adva volt ahhoz, hogy családilag kerekezzünk egyet. Bicajból is volt választék, de még az egészen kicsinek is találtunk pedálos vagy lábbal hajtós biciklit. És gyerekülést is kaptam. Volt nagy méretű, kisebb és - ha jól láttam -, az igen extra minőségi igényeket kedvelők is találtak volna cangát.

Nosza, nekiindultunk, hiszen a készséges tájékoztatásból azt is megtudtam, hogy az egész Tiszta-tó körül minőségi kerékpárút van. A kölcsönzőből ötletes rámpa vezet le az útra, le sem kell szállni a bringákról. Találtam is erről egy videót a Bringató blogban.

A Tisza-tó ereje meggyőző. Élvezetes túra volt, amit csak erősített az is, hogy kerékpáros úton most, tavasszal, kellemesen kevesen voltak. A hely, a környék lenyűgözően szép. Csupa rendezett zöldben tekerhettünk, isteni vízillatot szippantva magunkba.

De mivel az évtizedek óta hiányolt, ám idén visszatért télnek köszönhetően csak most kezdtük „a tekeréses szezont”, bevallhatom, még nem voltunk versenyformában. A tó megkerülése után meglehetősen elfáradva estünk be a kölcsönzőbe, aminek a felső szintjén levő kis bisztróban életmentő szörpöt és kávét is kaptunk a szendvicseink mellé. A szörpből még haza is vittünk egy üveggel. Mindennek a végén még le is tudtunk mosakodni, zuhanyozni is.

Kellemes nap volt! Biztos, hogy visszatérünk. Aki nem hiszi, az járjon arra (Tiszafüred) lés utána...

 

 

Bringás Stirlitz megszerezte a terveket!

2017.04.25.
Bringató

Poroszló és Tiszafüred között hamarosan kezdődik a Tisza-tavat megkerülő kerékpárút hiányzó szakaszának építése. Ismerős, ugye? Naná, hiszen már korábban írtunk erről, de most

sikerült részletes infókat is szereznünk arról, hogy, hol és hogyan tekerhetünk majd, ha elkészül az út.

Hidak, kerékpáros áthaladást segítő sorompók, végig aszfaltos bringaút, fontos csatlakozási pontok és még egy csomó, a bringások kényelmét szolgáló – nem kiállítási… – műtárgy várható!

Egyelőre nézzük az első szakaszt, mely Poroszlótól, a meglévő bringaúttól a Tisza-hídig épül. Károgók kárörömének vége. Már most valódi öröm arra gondolni, hogy milyen jó lesz itt tekerni! Nem levegőbe beszélünk, itt a helyszínrajz:

Helyszínrajz

A jövőben tehát Poroszlóra érve, nem kell letérnünk a kerékpárútról és a forgalmas 33-as főúton folytatni utunkat. A Tisza-tóhoz érve az első fontos elem az Eger-patak feletti önálló kerékpáros híd, mely a régi, még itt-ott a növényzet alól felbukkanó 33-as út meghagyott nyomvonalába csatlakozik. Itt sem marad természetesen a terepbringázásra talán még alkalmas, rossz út, hanem

felújított aszfalton suhanhatunk tovább a Szomorka-patak feletti tervezett kerékpáros hídhoz.

Kaptunk látványterveket is, ezeket láthatjátok. Nem csak hasznosak, ráadásul még szépek is lesznek ezek a hidak! Nem olyan nagy baj ez…

Innen pedig már a 33-as úttal szinte párhuzamosan, a régi 33-as nyomvonalán, árnyas fák alatt, a Kis-Tisza mellett biciklizhetünk a Tiszáig. Ezen a szakaszon, a Kis-Tisza zsilip előtt egy 8 állásos parkolóhelyet is kialakítanak. A Tisza-híd előtt a szintkülönbségek miatt és a kerékpárosok láthatósága miatt a bringaút kicsit közelebb kerül a 33-as főúthoz, de a gépjármű forgalom elzárására kerékpáros éthaladást biztosító sorompót építenek.

Ez az első szakasz, két híddal, parkolóval, új utakkal és még el sem értünk a Tiszáig! Ígérjük a második szakaszt is bemutatjuk, sőt a harmadikat is.

De nem kell addig várni! Már most is tekerhetsz, a kellemes tavaszi, igazi bringás időben! 

Képek és leírás forrása: Speciálterv Építőmérnöki Kft.

Zúzz le te is bringával!

2017.04.07.
Bringató

A Tisza-tavi Kerékpáros Centrum Európa egyik legnagyobb és kétségtelenül a legmenőbb kerékpáros központja, mely szolgáltatások széles spektrumával várja a látogatókat. A kezdő vagy hobby bringásoktól kezdve, a profi kerékpárral érkezőknek is tud újat nyújtani és egész évben érdekes programokkal várja a kalandra vágyókat. Ékes bizonyítéka ennek az alábbi videó is.

Itt a jó idő, a hétvége, mindjárt a hosszú hétvége, mire vársz még?! Zúzz le Te is bringatóra!

Ezeket a cikkeket olvastad már?